חג שבועות, חג שמח עם משמעות
מנהגי חג שבועות
חג שבועות עומד בפתח ומביא עימו מנהגים, מסורת ומאכלים טעימים במיוחד. ישנה משמעות רבה לחג אשר שונה מעט משאר החגים הנחגגים בישראל כמו למשל מסורת אכילת מאכלים חלביים בעוד שבשאר החגים נהוג יותר לאכול בשר. בנוסף הגיבורה של החג הינה אישה, רות בעוד שבחלק מהחגים הגיבור המרכזי של החג לרוב יהיה גבר. כל זאת ועוד מעניקים לחג משמעות נוספת וערך מוסף, במאמר הבא נציין מספר של מסרים ותובנות הנתונים לפרשנות אישית והכל באווירת החג הנפלא שעומד להגיע. בנוסף איך מתקשר חג השבועות להעצמת נשים ומעיד על כך שנשים היו משפיעות ובעלות חלק בלתי נפרד מן המורשת והמסורת של העם היהודי לאורך הדורות.
חג שבועות - סקירה כללית
חג שבועות נחגג מדי שנה באותו תאריך, ו' בסיוון. מלבד השם שבועות קיימים לחג גם עוד ארבעה שמות נוספים והם: חג מתן תורה, חג הביכורים, חג/יום הקציר ויום המים (זהו כינוי עממי המתאר את אחד ממנהגי החג). רק על פי השמות הרבים שיש לחג ניתן להבין כי אנו מציינים בשבועות מספר אירועים חשובים ומשמחים עבור העם היהודי. בשבועות נהוג לשבת וללמוד תורה במשך כל הלילה בנוסף ישנה מצווה גדולה לקרוא את מגילת רות (עליה נרחיב בהמשך) בערב החג.
מגילת רות
מקור המגילה מגיע מספרי המקרא, המגילה מופיע בתנ''ך והיא חלק בלתי נפרד מחמשת המגילות אשר נמצאות בתנ''ך. יש לציין כי את סיפור המגילה ניתן למצוא גם בברית החדשה (ספר קדוש המיוחס לדת הנוצרית כחלק מההיסטוריה). וניתן לראות יצירות אמנות מהמאה ה - 19 ובהן מצוירות דמויות מהמגילה. חוקרים מעריכים כי סיפור המגילה קרה בימי השופטים אך קיימות מחלוקות בין חוקרי המקרא וההיסטוריונים לגבי שיעור הזמן במדויק.
עלילת מגילת רות
המגילה מביאה את סיפורה של רות בחורה אשר בחרה להתגייר, כלומר לשנות את הדת שלה ולהפוך ליהודיה מן המניין ועל כן שמה רות הגיורת. במגילה מתואר כיצד הגיע רות אל בית לחם ומה כולל בתוכו תהליך ההתאקלמות של רות בארץ ישראל ובחברה היהודית. ישנם דמויות נוספות בסיפור המגילה מלבד רות ומה שמאוד מאפיין ומייחד את מגילת רות משאר המגילות בתנ''ך הינם המוטיבים הספרותיים שמלווים אותנו לאורך כל המגילה. ובזכות המוסר השכל שמגיע מהמגילה שרבים מאיתנו יכולים להתחבר אליו בקלות.
סיפור מגילת רות
סיפור המגילה - ההתחלה
בתחילת המגילה מסופר לנו על משפחת אלימלך משפחה בת 4 נפשות אשר מתגוררת בעיר המקראית בית לחם. בעקבות רעב כבד אשר שרר בעיר הולדתם מחליטים בני המשפחה לעבור אל מקום אחר שבו לא מתקיים רעב. לאחר זמן קצר אב המשפחה מת ונשארים אם המשפחה ששמה נעמי שני בניה והנשים שלהם(רות וערפה). לאחר כעשור גם שני בניה של נעמי הולכים לעולמם מבלי שהספיקו להביא ילדים לעולם ונעמי נותרת עם שני כלותיה לבד. נעמי אשר נותרה לבדה בעולם ללא בעל, ילדים ונכדים מחליטה לשוב לעיר מולדתה בית לחם אך אומרת לכלות שלה רות וערפה לחזור אל משפחותיהן בטענה שכבר אין לה מה להציע להן יותר. ערפה שומעת בקולה של נעמי וחוזרת אל משפחתה, אך רות אינה משאירה את נעמי לבדה במצב העגום בו היית נעמי ורות מחליטה להתלוות אליה חזרה אל בית לחם.
רות ובועז. - אמצע המגילה
לאחר ששבו רות ונעמי חזרה אל ביתם אשר היה בנחלת יהודה יוצאת רות ללקט שיבולים בשדה (בעבר היה נהוג שבעל השדה משאיר כ - 10% מהיבול עבור העניים כדי שיבואו ללקט) בעז, היה במקרה בעל השדה אשר בו בחרה רות ללקט והוא רואה אותה והיא מוצאת חן בעיניו ולכן הוא מבקש ממנה לא ללכת לשדה אחר. בהמשך מסופר כי בעז בירר את זהותה של רות ומגלה כי הם קרובי משפחה. גם בעז מצא חן בעיניה של רות והיא משתפת את נעמי בעלם החן שפגשה בשדה ונעמי מייעצת לה ללכת ולפגוש אותו בלילה ורות מקשיבה לעצתה ויוצאת לפגוש אותו בשעת לילה מאוחרת. רות ובעז נפגשים ובסופו של דבר ובעז מתחייב לרות כי ישא אותה לאישה ואכן כך קרה.
סוף המגילה - נצר לדוד המלך
המגילה מסתיימת בכך שבעז מקיים את הבטחתו אל רות ונושא אותה לאישה. בנוסף מסופר כי לאחר מכן רות הייתה בהריון ולאחר מכן נולד לה ולבעז ילד בשם עובד שלימים הפך להיות סבו של דוד המלך. ובכך בעצם קיימת הוכחה לכך שרות היא למעשה סבתא רבה של דוד אשר מלך על ישראל במשך שנים רבות ובנו בנה את בית המקדש השני, במילים אחרות דמויות מפתח בתרבות וההיסטוריה של העם היהודי הינם מהשושלת של רות, בחורה שהתגיירה.
העצמת נשים במגילת רות
מאז ועד היום רות המואביה נחשבת לאחת מנשות המפתח בתרבות ובמסורת הישראלית. בעוד רבים מדמויות המפתח לאורך ההיסטוריה של העם היהודי רובם המוחלט גברים נותנת מגילת רות פרספקטיבה אחרת כאשר מציגה המגילה אישה שבמקור היא איננה יהודיה ולאחר סיפור חיים לא פשוט היא מצליחה להתעלות על עצמה למצוא לה בעל ולהביא ממנו ילדים, מה גם שדוד המלך זכור בתור צאצא לרות המואביה ופחות לבעז.
רות, אישה חזקה ועצמאית
המגילה מציגה את רות בתור אישה בעלת לב טוב כיוון שלא נטשה את נעמי שהיית כבר זקנה ועניה ולמרות הכל עמדה לצידה לאורך כל הדרך והבטיחה לה כי רק המוות יפריד בניהן. החופש לבחור במה שעושה לה טוב הינו מוסר השכל חשוב שיש להפיק מהמגילה במיוחד עבור נשים. למרות שלא שאיבדה את בעלה ולא היו לה ילדים רות לא ויתרה על עצמה ועל האהבה ויזמה מפגשים עם בעז, דבר המעיד על כך כי רות היית אישה חזקה אשר בטוחה בעצמה.
המגילה כחלק ממנהגי החג
חלה חובה על קריאת מגילת רות בערב חג שבועות כחלק ממנהגי החג. בזכות חובה זו ניתן לראות כי מלבד אסתר המלכה קיימת עוד אישה חזקה ומעוררת השראה במסורת של העם היהודי. גם היום רבים יכולים להתחבר לסיפור המגילה ולהסיק מסקנות על עצמם ועל החיים בזכות סיפורה של רות.
התנ''ך ונשים.
רבים מאיתנו נוטים לחשוב כי בתנ''ך מסופר בעיקר על גברים וכי קיימת בתנ''ך הדרת נשים. טענה זו היא איננה מדויקת וניתן לראות במגילת רות כי התנ''ך גם מעצים נשים ולא רק נשים יהודיות אלה אפילו נשים אשר לא נולדו למשפחה יהודית. העצמת נשים בתנ''ך קוראת בזכות רות ועוד נשים נוספות המוזכרות לאורך התנ''ך, אך אין ספק כי העצמת הנשים במגילת רות באה לידי ביטוי בצורה העוצמתית ביותר.
לסיכום.
בחג שבועות ישנם מנהגים רבים, זה לא נורא אם לא ביצענו את כל מנהגי החג, אך לגמרי יש מקום לקרוא את סיפור המגילה למען העצמת נשים. התנ''ך לא עוסק מספיק בתרומתם של הנשים למסורת היהודית ולכן חג שבועות זוהי הזדמנות נהדרת להיזכר כי לא רק בזכות הגברים קיימת מורשת ותרבות לעם היהודי אלה לנשים יש חלק בכך לא פחות.
מעוניינים לדעת יותר על שבעת המינים והקשר שלו לשבועות לחצו פה >> שבעת המינים
שמעתם כבר על המארזים המיוחדים שלנו? מוזמנים לראות פה מארז לחג שישדרג לכם את החג.
?נכון שעכשיו שבועות אבל האם אתם יודעים מספיק על סימני ראש השנה